کارتخوان سیار چیست و چگونه کار می‌کند؟

کارتخوان سیار چیست و چگونه کار می‌کند؟
هرآنچه نیاز است درباره کارتخوان سیار و انواع آن بدانید و اینکه چگونه از کارتخوان استفاده کنیم؟ به‌همراه مزایا و معایب استفاده از آن

دستگاه کارتخوان سیار چیست و چگونه کار می‌کند؟

در این سال‌های اوج پیشرفت تکنولوژی قطعا اسم کارتخوان سیار را شنیده‌اید. اما آیا تاکنون به ساز و کار این وسیله پر کاربرد فکر کرده‌اید؟ در سال‌های گذشته با افزایش مبادلات پول غیر کاغذی و محدودیت نقل و انتقال اسکناس برای خرید و فروش، نیاز مبرمی برای وجود وسیله‌ای که انتقال پول را بدون وجود فیزیکی آن در هرجا ممکن سازد احساس می‌شد. در همان دوره، بانک‌ها دستگاهی با نام کارتخوان یا دستگاه pos طراحی کردند. دستگاه پوز انتقال وجه از حسابی به‌حساب دیگر را به‌راحتی میسر می‌کرد.

تا پیش از وجود دستگاه پوز، افراد مجبور بودند برای پرداخت هزینه مبادلات خود ساعت‌های طولانی در صف بانک‌ها انتظار بکشند. علاوه بر آن ریسک حمل و نقل اسکناس و خطر دزدیده‌شده آن، استرس زیادی را به‌همراه داشت. با ورود دستگاه پوز تحول عظیمی در چرخه بانکداری کشور ایجاد شد به و به این‌ترتیب دیگر مشکل انتقال اعتبار وجود نداشت. با وجود دستگاه پوز افراد در هر لحظه و هر زمان می‌توانستند به‌طور مستقیم از موجودی حساب خود استفاده‌کنند. دستگاه پوز کارهایی مانند خرید کردن، پرداخت قبوض، خرید شارژ تلفن همراه و بسیاری دیگر از امور را برای مردم ممکن ساخت.

دستگاه pos چیست؟

در مجموعه سیستم‌های بانکی و پرداخت دستگاه پوز دستگاهی است که از طریق برقراری ارتباط اینترنتی و شبکه‌ای، امکان انتقال اعتبار را فراهم می‌کند. این انتقال از طریق بانک به‌صورت خودکار از حساب خریدار به‌حساب فروشنده صورت می‌پذیرد.

در واقع دستگاه پوز، یک پایانه فروش است که علاوه بر پرداخت وجه در هنگام خرید، امکانات دیگری مانند: اعلام موجودی، امکان انصراف از خرید و همین‌طور گزارش روزانه را برای کاربران فراهم کرده‌است.

از لحاظ لغوی، posکوتاه شده عبارت (point of sale) به معنی نقطه فروش است. در واقع این پایانه فروش در راهروهای خروجی و بخش‌های حسابداری فروشگاه‌ها، رستوران‌ها، مهمانسراها، بیمارستان‌ها و از این قبیل مراکز وجود دارد. و در هنگام اخذ وجه از مشتری به کار گرفته‌می‌شود.

تاریخچه دستگاه pos

دستگاه پوز برای اولین بار در سال 1981 در یک رستوران در کشور آمریکا استفاده شد. صاحب این رستوران به‌نام جیمز ریتنی اولین شخصی بود که از این دستگاه استفاده‌کرد. او که متوجه سرقت کارمندان از صندوق رستوران خود شده‌بود در صدد راهی برای جلوگیری از این‌کار برآمد.

دستگاه pos برای اولین بار در ایران

در ایران برای اولین بار هایپرمارکت شهروند در دهه 70 از این تکنولوژی استفاده‌کرد. بعد از آن فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه در استفاده از این پایانه فروش پیشگام بودند. به‌طور کلی کارتخوان‌های آن دوران اولین دستگاه‌های pos استفاده‌شده در ایران بودند و از قدیمی‌ترین مدل‌های موجود به‌شمار می‌روند.

سال‌ها بعد در دهه 80 شرکت‌تجارت الکترونیک و پرداخت الکترونیک سامان وظیفه اتصال دستگاه‌های کارتخوان و کارت‌های بانکی را به عهده گرفتند و از این طریق باعث پیشرفت در استفاده از این پایانه فروش شدند.

انواع دستگاه pos

دستگاه‌های پوز انواع متفاوتی دارند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

1-دستگاه پوز سیار (کارتخوان سیار)

دستگاه pos بی‌سیم وابسته به مکان خاصی نیست و می‌تواند بدون محدودیت در سراسر کشور جا به‌جا شود. کارتخوان سیار با استفاده از سیم‌کارت به شبکه‌های بانکی متصل می‌شود. همچنین قابلیت اتصال به دو حساب به‌صورت همزمان را هم دارا می‌باشد.

کارتخوان سیار با قرار دادن یک سیم‌کارت قابل‌استفاده خواهد بود و نیازی به دسترسی و تنظیمات پیچیده‌ای ندارد. این دستگاه‌ها کوچک و قابل‌حمل هستند و وزن بسیار کمی هم دارند.

این کارتخوان‌ها بیشتر در کسب و کارهایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به‌نوعی متحرک هستند و به‌طور روزانه مقدار فروش بالایی دارند. مشاغلی مانند میوه‌فروشان خیابانی، فروشندگانی که در کنار جاده‌ها دایر هستند، اغذیه فروش‌ها و پیک‌های موتوری از جمله مشتریان کارتخوان سیار می‌باشند.

کارتخوان سیار ویژگی‌های مانند قابل‌حمل بودن، قابلیت شارژ و همین‌طور عمر طولانی دارد و از این لحاظ طرفداران زیادی در بین اقشار جامعه پیدا کرده‌است.

2-دستگاه پوز ثابت

کارتخوان‌های ثابت با کمک wifi به شبکه متصل می‌شوند. این اتصال به شبکه‌های بانکی به کارکرد این دستگاه منجر می‌شوند. کارتخوان‌های ثابت از لحاظ جابه‌جایی در مکان محدودیت دارند. این محدودیت به‌علاوه سرعت پایین این دستگاه‌ها در انجام تراکنش آن‌ها را در مقایسه با کارتخوان سیار در سطح پایین‌تری قرار می‌دهد.

3-دستگاه پوز بلوتوثی

این دستگاه نوعی دستگاه پوز اینترنتی است که قادر است تا فاصله محدودی، نقش کارتخوان سیار را ایفا کند.

4-دستگاه پوز کامپیوتری:

این دستگاه‌ها بیشتر در فروشگاه‌های بزرگ وجود دارد و به‌صورت مستقیم به کامپیوتر متصل است. ارائه فاکتور و مبلغ و رسید از طریق کامپیوتر انجام‌می‌شود.

تبدیل دستگاه pos ثابت به سیار:

اگر شما هم جزء افراد و فروشندگانی هستید که از دستگاه پوز ثابت استفاده می‌کنید. اما به‌دلیل محدودیت‌های این دستگاه می‌خواهید آن را به یک کارتخوان سیار تبدیل کنید باید به‌دنبال تهیه یک مبدل باشید.

برخی از دستگاه‌های pos ثابت، قابلیت نصب سیم‌کارت دارند. به همین دلیل می‌توان با قرار دادن یک سیم‌کارت درون دستگاه پوز و استفاده از باتری، آن را به یک کارتخوان سیار تبدیل کرده و از آن بدون محدودیت مکانی استفاده‌کرد. برخی از دستگاه‌ها هم می‌توانند به این منظور به وای‌فای متصل شوند.

راهنمای خرید دستگاه کارتخوان

مثل هر خرید دیگری، قبل از خرید کارتخوان، نیاز است تا اطلاعات کافی و جامعی درباره آنها داشته باشیم. در بخش راهنمای خرید دستگاه کارتخوان، سعی کرده ایم تا هر آنچه که نیاز است بدانید را در اختیار شما قرا دهیم.

لیست قیمت کارتخوان ها در کنار پرفروشترین و ارزان ترین دستگاه کارتخوان

10 کالا طبق تجربه سالیان درازش، علاوه بر ارائه لیست قیمت دستگاه های کارتخوان، ارزان ترین دستگاه کارت خوان و پر فروش ترین و بهترین دستگاه کارت خوان را در سایت لیست کرده. این اطلاعات  تا حد زیادی می تواند، کمک کننده باشد

دستگاه پوز چگونه کار می‌کند؟

امروزه کار با دستگاه پوز ساده‌تر از چیزی است که فکرش را می‌کنید. برای آشنایی با چگونگی کار با این دستگاه باید مراحل زیر را انجام دهید:

1-هنگامی‌که شما محصول مورد نظرتان را انتخاب می‌کنید، نوبت به مرحله پرداخت وجه می‌رسد. فروشنده‌ای که در مقابل شما قرار دارد کارت شما را در شیار مخصوص دستگاه کارتخوان خود می‌کشد.

2-در مرحله بعد مبلغی که باید بابت خرید محصولتان پرداخت کنید را وارد دستگاه کارتخوان می‌کند.

3-در این مرحله مبلغ وارد شده را برای تایید به شما نشان‌می‌دهد و پس از تایید، رمز کارت‌بانکی شما را درخواست می‌کند. پس از وارد کردن رمز و زدن دکمه تایید، عملیات پرداخت انجام‌می‌شود و رسید بانکی آن در اختیار شما و فروشنده قرار می‌گیرد. در واقع این عملیات انجام پروسه بانکی به‌صورت الکترونیک است.

این مراحل در بانک به این صورت انجام‌می‌شود:

مرحله اول: تایید اعتبار برای پرداخت

بانک مورد نظر درخواست پرداخت از سمت دستگاه pos را از طریق شبکه متصل به اینترنت دریافت می‌کند. یکی از وظایف بانک، نگهداری و حفظ این درخواست‌هاست.

مرحله دوم: بررسی برای تایید درخواست از سمت بانک صادرکننده کارت

بانک صادر کننده کارت درخواست ارسال‌شده را با جزئیات و اطلاعات کارت و همچنین رمز کارت تطابق می‌دهد

مرحله سوم: پاسخ مجوز

پس از ارسال درخواست توسط بانک فروشنده به بانک صادرکننده کارت، بانک صادرکننده بررسی می‌کند که آیا مبلغ مورد تقاضا در حساب مشتری موجود است یا خیر؟

مرحله چهارم: تایید پرداخت

پس از تایید پرداخت، رسید بانکی توسط سیگنال‌هایی به دستگاه کارتخوان ارسال‌شده و از طریق دستگاه چاپ می‌شود. یک نسخه از این رسید در اختیار خریدار و نسخه‌ی دیگر آن در اختیار فروشنده قرار می‌گیرد. تمامی این اتفاقات در عرض چند ثانیه رخ می‌دهد. در صورتی که اگر دستگاه پوز وجود نداشت، برای انجام انتقال اعتبار به‌صورت حضوری زمان زیادی صرف میشد.

استفاده از دستگاه پوز چه مزایایی دارد؟

-امکان پرداخت وجه بابت خرید کالا و یا خدمات بدون استفاده از وجه نقد و یا چک

-شارژ لحظه‌ای حساب فروشنده به‌دلیل پرداخت مستقیم و کارتی

-امنیت بالاتر به‌دلیل عدم وجود وجه نقد در صندوق فروشگاه

-سهولت کار حسابداران به‌دلیل نبود مشکل شمارش پول نقد

-عدم مشکل برگشت پول خرد به مشتریان

-از بین رفتن مشکل جابه‌جایی پول در اواخر ساعات کاری به بانک

-کاهش بیماری به‌دلیل عدم جابه‌جایی پول نقد

-از بین رفتن احتمال استفاده از پول تقلبی

-ثبت خودکار اطلاعات مشتری و فروشنده بر روی رسید

-جلوگیری از اتلاف وقت

-نداشتن هزینه اضافی برای دارندگان کارت

استفاده از دستگاه پوز چه معایبی دارد؟

-سرعت کم برخی از دستگاه پوز

-کمبود کارتخوان سیار پیشرفته

-خدمات پس از فروش ضعیف 

-احتمال پایین تعمیر دستگاه پوز معیوب و خراب‌شده

چگونگی درخواست و ثبت نام برای گرفتن دستگاه پوز

گرفتن دستگاه pos هم مانند دیگر کارها نیازمند گذراندن یک‌سری کارهای اداری و مراحل قانونی است. از آنجایی‌که این دستگاه برای تمامی کسب و کارها کاربرد دارد، همه‌ی افراد می‌توانند نسبت به گرفتن این وسیله پر کاربرد اقدام کنند.

شرکت‌های بسیاری در زمینه ارائه دستگاه پوز فعال هستند. همین‌طور بانک‌ها هم می‌توانند این خدمت را به مشتریان ارائه دهند. بنابراین برای درخواست دستگاه پوز دو راه پیش‌روی شماست.

به‌طور کلی دو نوع دستگاه پوز داریم:

1-دستگاه پوز رایگان بانکی

2-دستگاه پوز شخصی

دستگاه pos بانکی در واقع به‌صورت اسمی رایگان هستند. ولی برای دریافت آن‌ها باید مبلغی حدودا 1 تا 3 میلیون در حساب شما باشد. برای استفاده از کارتخوان این پول به‌صورت بلوکه‌شده در می‌آید. اگر جزء آن دسته کسب و کارهایی هستید که در طول روز بالای 300 تراکنش دارید و همچنین جواز کسب دارید؛ می‌توانید برای دریافت کارتخوان بانکی اقدام کنید. در بخش راهنمای ثبت نام و دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان، مفصلا این موضوع را توضیح داده ایم.

تفاوت دستگاه پوز بانکی و شخصی چیست؟

اگر قصد دارید از بانک کارتخوان خود را دریافت کنید نیاز به تراکنش بالای روزانه دارید. این دستگاه به‌صورت امانتی از سوی بانک به شما تحویل داده‌می‌شود. تحویل دستگاه pos از سمت بانک به شما با تاخیر صورت‌می‌گیرد همچنین مقداری پول شما در بانک به‌صورت بلوکه‌شده در می‌آید.

 اما دستگاه پوز شخصی به‌طور کامل تحت مالکیت شما قرار می‌گیرد. برای گرفتن این دستگاه نیازی به تراکنش بالا و مجوز کسب ندارید. نیازی به بلوکه شدن پول شما نیست و البته تحویل آن هم فوری است.

محدودیت در استفاده از دستگاه پوز چگونه است؟

سقفی که برای کارت کشیدن در دستگاه pos تعیین می‌شود، در زمان‌های مختلف متفاوت است. همچنین با تغییر سریع قانون، سقف برداشت های بانکی هم تغییر می‌کنند.

به‌طور کلی سقف تراکنش برای هر شماره ملی 100 میلیون تومان است ولی در بیشتر مواقع تا 50 میلیون قابل‌جابه‌جایی است و بیشتر از این مقدار با خطا مواجه می‌شود. دقت کنید که برای هر کد ملی این مقدار تعیین شده‌است. یعنی اگر شما 50 کارت هم داشته‌باشید، تنها این مبلغ را می‌توانید جا به‌جا کنید. لازم به ذکر است تعداد دفعات استفاده روزانه هم 50 بار است.

مالیات دستگاه کارتخوان چقدر است؟

تمامی افرادی که از دستگاه‌های کارتخوان استفاده می‌کنند، باید مالیات آن را هم بپردازند. این قانون که در سال 1401 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده‌است، تمامی دارندگان کارتخوان در سطح کشور را موظف می‌کند که مالیات دستگاه خود را مطابق قانون بپردازند. به این منظور همه دارندگان باید در سامانهwww.tax.gov.ir ثبت‌نام کنند.

مشاغل در کشور ما به سه دسته: خدماتی، تولیدی و بازرگانی تقسیم می‌شوند. تمامی مشاغل با توجه به اینکه در کدام گروه قرار می‌گیرند باید مبلغی بین 10 تا 25 درصد درآمد خود را به‌عنوان مالیات پرداخت کنند. کم و کیف درصد مالیات را در صفحه مالیات دستگاه های کارتخوان چقدر است؟​ در 10 کالا می توانید پیگیری کنید

در صورت گم‌شدن دستگاه pos چه کنیم؟

امروزه گم‌شدن دستگاه پوز یکی از مشکلاتی است که برخی دارندگان این دستگاه با آن مواجه می‌شوند. خوشوقتانه سامانه شاپرک توانسته با سیستم‌ها و مکانیزم‌های خود تا حدی این مشکل را برطرف کند. سامانه شاپرک به‌گونه‌ای طراحی شده‌است که مشخص می‌شود کدامیک از دستگاه‌های کارتخوان از مدار خود خارج شده‌اند. این موضوع در رابطه با ذخیره اطلاعات هم وجود دارد به‌گونه‌ای که در صورت گم‌شدن، نیاز به پیگیری و ثبت مجدد اطلاعات وجود ندارد و همه‌چیز در سامانه ثبت شده‌است.

 

اتصال کارتخوان به سامانه شاپرک

سخن پایانی:

دستگاه pos از شاخص‌های مدرنیته و پیشرفت در قرن حاضر است. همان‌طور که گفته شد در قدیم مشکلات زیادی همچون آلودگی، اتلاف وقت زیاد و محدودیت زمانی و مکانی در جابه‌جایی وجه نقد وجود داشت، و همچنین در هنگام جابه‌جایی حجم زیاد اسکناس امنیت بسیار پایینی برقرار بود.

با وجود دستگاه پوز و به‌خصوص کارتخوان سیار در هر زمان امکان انتقال وجه ممکن شده‌است و افراد می‌توانند مبالغ بالایی را بدون نگرانی و در زمان کوتاهی جا به‌جا کنند. تنها نیاز است دارندگان این دستگاه‌ها نسبت به خرید و نگهداری آن دقت لازم را داشته‌باشند و تمامی کاربران موارد امنیتی را در هنگام انجام تراکنش‌ها رعایت کنند.

برچسب‌ها :
امتیاز شما :
7.8
محمدرضا مقیمی

محمدرضا مقیمی

چهار چیز برای شاد بودن حیاتی است:

*کاری برای انجام دادن

* کسی برای دوست داشتن

*امید به فردای بهتر

*قلمی برای نوشتن:)

ارسال نظر برای مقاله

نظر کاربران

متاسفانه تاکنون هیچ نظری برای این مقاله ثبت نشده است.